Deltagende strategier i kunstneriske praksisser og projekter
RETHINK Participatory Cultural Citizenship er den første af tre konferencer, som Aarhus Universitet faciliterer frem mod Aarhus’ status som europæisk kulturhovedstad i 2017. Konferencen fandt sted d. 14.-16. november 2013, hvor danske og internationale forskere og udøvere af kulturelle initiativer med et deltagerinvolverende perspektiv bød ind med oplæg.
Aarhus Billedkunstcenter deltog i planlægningen af konferencen, med det mål at åbne den op, så også kunstnere med interesse for og erfaring med borgerinddragelse fik taletid. Dette resulterede i en Panelsession og efterfølgende workshop, hvor den tyske kunstner Matthias Einhoff og den polske kurator Agniezka Wolodzko præsenterede deres praksisser indenfor feltet og involverede deltagerne i at tage stilling til, hvordan deltagerbaseret kulturelt medborgerskab kan praktiseres i en kunstnerisk sammenhæng. Der blev stillet spørgsmål såsom:
- Hvem har adgang til at udtrykke/ytre sig i de offentlige rum?
- Hvordan forbedrer vi de kunstneriske produktionsmuligheder i de offentlige rum?
- Hvordan sikrer vi kunstnerisk kvalitet og mangfoldighed i byplanlægningen?
- Kan kunstprojekter være med til at stimulere og motivere aktivt medejerskab uden at kunsten herved instrumentaliseres?
På konferencen blev institutioner og projekter, der arbejder med deltagerinklusion og kunst desuden præsenteret. Heriblandt: Aarhus Billedkunstcenter, Fra Godsbanen til Gellerup, RUM 46, Skovsnogen og Sigrids Stue. Disse case-eksempler nuancerede den akademiske debat på konferencen med ”Hands-on”-erfaringer.
Se billeder fra paneldiskussionen og workshops HER og HER.
Den 13. november, dagen inden den internationale konference, blev der afholdt et seminar på dansk. I samarbejde med 365TEKSTER og Aarhus Litteraturcenter faciliterede Aarhus Billedkunstcenter en panelsession og to workshops med kunstner Lise Skou og forfatter Morten Søndergaard under overskriften Kunst i det offentlige rum – digte i marmor og sociologiske strejftog. Formålet var at reflektere metodiske tilgange til det, at arbejde med kunst i offentlige rum, på fx gader, bymure, interfaces, biblioteker, naturen, boligområder m.v.
Se billeder fra seminaret HER.
Yderligere info om konferencen og de mange oplægsholdere findes HER.
Læs Kunsten.nu’s artikel om konferencen på KUNSTEN.NU