Gå til hovedindhold

Redskabspakke – veje til samarbejdsprojekter i erhvervslivet

Billedkunstnere ernærer sig traditionelt som selvstændige enkeltmandsvirksomheder ved fx at sælge deres kunstværker, søge fonde om støtte til produktion af værker eller ved midlertidige ansættelser på projekter af større karakter, fx udsmykningsarbejder. Billedkunsten har imidlertid de sidste mange år i stigende grad vendt sig mod et bredere kunstbegreb, hvor man ikke kun sælger fysiske værker, men også kunstneriske processer og ydelser. Denne udvikling gør, at billedkunsten i dag kan tilbyde sin særlige kreativitet, praksis og tænkning til nye typer samarbejder mellem kunst, erhvervsliv, institutioner og kommuner. (Kilde: ”Talentets By – Liv i Kunsten – liv i Aarhus. Rapport fra Billedkunstnerisk Tænketank 2015”, s. 16)
Mange kunstnere arbejder med fortolkninger og analyser af samfundet, og stiller gennem dette arbejde spørgsmål ved de strukturer og tematikker der omhandler det at være menneske. Det er med baggrund heri, at mange kunstnere også rækker ud mod andre fagområder og resten af samfundet.

Virksomheder bevæger sig i dag i et hastigt tempo for at følge med på markederne, være konkurrencedygtige, skabe vækst, udvikling og skille sig ud fra konkurrenterne. Flere virksomheder er konstant under pres på produktionsomkostninger og fra et internationalt marked, der hele tiden ekspanderer. Det bliver sværere og sværere for virksomheder at skille sig ud og at kunne konkurrere på produktion og viden. Derfor er der fra flere virksomheder en stigende interesse for at samarbejde med fx kunstnere, som kan hjælpe virksomheden til at skille sig ud på områder, hvor andre tiltag ikke rækker. Der er en lyst til at eksperimentere og satse på det uforudsigelige, med chancen for at blive unik som virksomhed på sit marked.

Målet for AaBKC er at styrke kunstneres bevidsthed om, hvordan deres kunstfaglighed kan bruges i alternative sammenhænge med virksomheder, institutioner og kommuner – og at synliggøre kunstens betydning i mødet med andre fagområder. Vi ønsker at pege på, hvordan kunstnere kan skabe deres egen platform for opgaver og projekter i samarbejde med erhvervslivet. Samtidig vil vi gerne være med til, at flere virksomheder får øjnene op for, hvad kunstneren kan bidrage med i samfundet generelt, og ikke kun på kunstscenen.

Redskabspakken er udformet i 2016, i tæt samarbejde med tekstilkunstner Line Kramhøft. Videoproduktion er lavet af Jens Mønsted/Eyefix

Vi vil meget gerne høre om jeres erfaringer med tværfagligt samarbejde mellem kunst og erhverv. Udfyld gerne nedenstående dokument og send det retur til os: leder@aabkc.dk
Indsamling af cases og erfaringer

Konferencen var støttet af Kulturudviklingspuljen, Aarhus Kommune, BKFO-Fonden og Godsbanen.


Logoer

Kunst - virksomhed

Kunstner - virksomhed

Denne redskabspakke henvender sig til kunstnere som er interesseret i at samarbejde med virksomheder

Vejen til samarbejdsprojekter

Virksomhed - kunstner

Denne redskabspakke henvender sig til virksomheder som er interesseret i at samarbejde med kunstnere

Redskabspakke

Kunstner - Kommune

Denne redskabspakke henvender sig til kunstnere som er interesseret i at samarbejde med kommuner

teaser

Når kunst og erhverv mødes - Teaser

Kompilation af oplæg fra konferencen "Når kunst og erhverv mødes - veje til samarbejdsprojekter i erhvervslivet", 12. maj 2016, Aarhus…

Jesper Rasmussen

Når kunst og erhverv mødes - Jesper Rasmussen

Velkomst og indledning af Jesper Rasmussen, Billedkunstner og tidligere rektor ved DJK. Oplæg fra konferencen "Når kunst og erhverv…

Bente Steffensen

Når kunst og erhverv mødes - Bente Steffensen

Velkomst og indledning af Bente Steffensen, Direktør for Erhverv Aarhus. Oplæg fra konferencen "Når kunst og erhverv mødes - veje til…

Line Kramhøft

Når kunst og erhverv mødes - Line Kramhøft

"Kunstnerfaciliteret samarbejde med betonvirksomhed" af Line Kramhøft, Tekstilkunstner. Oplæg fra konferencen "Når kunst og erhverv…

Mette Høst

Når kunst og erhverv mødes - Mette Høst

"Kunst i dialog med fysikere ved Niels Bohr Instituttet" af Mette Høst, Billedkunstner. Oplæg fra konferencen "Når kunst og erhverv…

Andreas Schulenburg

Når kunst og erhverv mødes - Andreas Schulenburg

"Installationskunst i samarbejde med virksomheden Hermés" af Andreas Schulenburg, Billedkunstner og skulptør. Oplæg fra konferencen "Når…

Marie Markman

Når kunst og erhverv mødes - Marie Markman og Jørn Tækker

"En virksomhed ansætter en kunstner" af Jørn Tækker, ejer af Tækker Group og Marie Markman, Billedkunstner. Oplæg fra konferencen "Når…

Erik Dahl Rasmussen

Når kunst og erhverv mødes - Erik Dahl-Rasmussen og Morten Stræde

"Samarbejde med kommune om byudvikling" af Morten Stræde, Billedhugger og Erik Dahl-Rasmussen, Tidligere teknisk direktør i Vejle…

Lene Bornemann

Når kunst og erhverv mødes - Lene Bornemann og Joachim Rothenborg

"Brobygning og den kunstneriske proces som redskab" af Lene Bornemann, Direktør for ARTS in BUSINESS og Joachim Rothenborg,…

Christian Have

Når kunst og erhverv mødes - Christian Have

Christian Have, Kreativ Direktør for Have Kommunikation. Oplæg fra konferencen "Når kunst og erhverv mødes - veje til…

Tænketank

Talentets by, Liv i kunsten - liv i Aarhus

Den billedkunstneriske tænketanks rapport 2016

Kunst i byggeriet

Kunst i byggeriet

Bygherreforeningens rapport 2007