Gå til hovedindhold

Kunstnerdrevne platforme i Region Midtjylland

Som en del af vores arbejde med et regionalt netværk for billedkunstnere, laver vi research på og formidling af kunstnerdrevne platforme og initiativer (opdateres løbende).

DRIFT – prøverum for kunst er en platform for samtidskunst i Silkeborg, etableret i 2016 af kunstnerne Carsten Frank, Lars Bang og Jacob Juhl. Det er et arbejdende fællesskab, hvor værksteder, udstillingsrum, forsamlingshus og legestue smelter sammen.

Institut Funder Bakke er et udstillingssted etableret af Andreas Führer i Funder. Huset var igennem 70'erne og 80'erne hjemsted for Sonde, en selvproklameret jysk avantgardegruppe, bestående af bl.a. Kai Führer, Teddy Sørensen, Per Højholt, Ingvar Cronhammer, Frithjof Johansen, Ib S. Østergaard og Per Neble. Kai Führer døde i marts 2016 og efterlod dette historiske viltre kunstnerhus til sin søn Andreas Führer.

Hjemme Igen er et kunstnerdrevet og personligt udstillingssted med fokus på samtidskunst der undersøger ritualer, rutiner, objekter, pleje og galskab omkring begrebet hjem. Hjemme igen er placeret i et vinduesfag i lejligheden af kurator og billedkunstner Anne Dyhr. Vinduet er så lavt, at man let kan kigge direkte ind i Hjemme igen fra gaden. Samtidig med at man kigger på kunsten i Hjemme igen, kan man få et smugkig ind i det private hjem igennem det andet vinduesglas i dannebrorsvinduet. Hvor starter kunsten og hvor slutter den? Hvad er virkeligt? Hvad er hjemmeligt?

se! udstillings- & projektrum er et privat initiativ, der har eksisteret siden 2016, som en uafhængig non-profit udstillingsplatform for den eksperimenterende samtidskunst. Kunstnere kan, mod en beskeden leje, ansøge om at benytte se!´s udstillingslokale. Ansøgninger vurderes ud fra projektets niveau af håndværksmæssig og konceptuel kunstnerisk kvalitet. se! bestræber sig på at vise bredden i den eksperimenterende samtidskunst, både den nationale og internationale. For således at bidrage til en mangfoldig og frodig lokal kunstscene.

ARLUND – temporary art er udstillingsplatform med formål af at skabe et vækstlag mellem de censurerede udstillinger og de større etablerede udstillingssteder, hvor nyere kunstnere kan prøve kræfter med at gennemføre en soloudstilling i samarbejde med et udstillingssted i mere uformelle rammer og til et bredere publikum.

SILKEBORG KUNSTHAL blev indviet i 2014 som et et ikke-kommercielt laboratorium for billedkunstneriske eksperimenter. Beskrevet af kunstneriske leder Lone Just Andersen som "en upassende hybrid mellem gadekunst og kunsthal," Silkeborg Kunsthal er en lille udstillingskube på gaden, det har åbent 24syv. Ambitionen er at være et uprætentiøst bidrag til at forny og udvikle kunstscenen, at fungere som en lystbetonet legeplads, en normalitetsforstyrrelse, der kan anspore til samtale og forundre, fornøje eller forarge.

OXER er et kunstnerdrevet udstillingssted ombord på skibet Svartlöga, og er en scene for samtidskunst på havet. Målsætning er at invitere kunstnere til at gentænke og udfordre brugen af skibet Svartlöga gennem udstillinger, screenings, workshops og udgivelser. Via ti begivenheder fra 2019 til 2021 vil kunstnere på hver deres måde eksperimentere med de utraditionelle udstillingsrammer ombord på skibet og direkte eller indirekte gå i dialog med skibets historie. OXER blev dannet i februar 2019 af Sara Kirstine Grønborg og Dina Lundvall Nielsen i efterdønningerne af Svartlöga forlis uden for den Hollandske kyst i 2018. Svartlöga gennemgår nu en renoveringsproces, hvor kunsten får en aktiv rolle i at transformere forlis-historien til grobund for noget nyt.

KUNSTPAKHUSET er et udstillingssted i et tidligere, nu renoveret, banepakhus beliggende ved Ikast Station. Det har særlig fokus på samtidskunsten. I deres udstillinger vægter de æstetisk og kunstnerisk spændvidde - og at de er dialogorienterede og debatskabende. KUNSTPAKHUSET tager løbende mod udstillingsansøgninger fra medlemmer af BKF eller Kunstnersamfundet, eller kunstnere, der har udstillet flere gange på en af de fem statsanerkendte censurerede udstillinger: CF, KP, KS, KE eller DCK#.

Deep Forest Art Land blev startet i 2010 af billedkunstnerne René Schmidt og Søren Taaning under navnet Skovsnogen. I Deep Forest Art Land møder man seriøs samtidskunst på en ny og uventet måde – i en skov, hvor kunstrummet udgøres af den åbne himmel og naturen. Med kombinationen af et højt kunstnerisk niveau og kunstnere der forstår den særlig kontekst som skoven og stedet tilbyder, er der skabt en ny type dialog og fællesskab mellem kunsten og det bredt sammensatte publikum.

hOLME kUNSTHAL er en unik lille solitær udendørs udstillingsbygning, med én “udstillingsmontre” - en kube på 1,40 cm i bredden, længden og højden. Kuben har 4 vertikale ruder til indsyn. Kunsthallen er placeret centralt på Materielgården – Aarhus Kommunes kunstnerværksteder i Holme. Kunsthallens placering er udvalgt så der er nærhed med Materielgårdens fællesrum, hvor det også er muligt at lave en lille udstilling, gerne i forbindelse med ferniseringen. Det er, qua Kunsthallens placering, og den lukkede udstillingsmontre, derfor muligt at kunsthallen har åbent 24-7.

Driftskontoret er et kunstnerdrevet udstillingssted på Bruunshaab Gl. Papfabrik ved Viborg. Driftskontoret blev etableret i 2020 af billedkunstner Annette Gerlif og keramiker Helle Bovbjerg. Udstillingsstedet kører et unikt udstillingsprogram med fokus på de stedsspecifikke omgivelser omkring den gamle papfabrik, den tidlige industrialisering og pappets historie. Papfabrikken er et arbejdende museum, hvor der fremstilles pap af affaldspapir, og er den eneste igangværende museums-papfabrik i Europa.

Siden opdateres løbende og vi modtager gerne materiale og information fra jer i Regionen.