Gå til hovedindhold

Årsberetning 2024

Skrevet 20. dec 2024

 

Aarhus Billedkunstcenters flytning til Sydhavnen

2024 startede med vores årlige nytårskur, hvor vi genbesøgte den billedkunstneriske tænketanks rapport fra 2015 og reflekterede over fortiden og drømte om fremtiden. Sammen med medlemmer af tænketanken diskuterede vi, hvordan vi arbejder videre med rapportens vision om at Aarhus skal være ’Talentets by’. Vi snakkede blandt om de kunstfaglige uddannelser, produktionsmiljøer og andet, der er med til at udvikle og sikre talent.

Lanceringen af vores nye vision for Aarhus Billedkunstcenter på Sydhavnen præsenterede de drømme vi har for de kommende 10 år. I sommervarmen kunne vi invitere ind i vores kommende hus og fortælle om planerne for det nye forsamlingshus for billedkunsten, som vi åbner på Sydhavnen i foråret 2026. Læs hele visionen her: AaBKC_Visionsrapport.pdf

Vi arbejder fortsat på et styrket partnerskab med vores kommende nabo, Det Jyske Kunstakademi, sammen med akademiets nye rektor Torben Nielsen. I løbet af 2024 har vi kunne se akademiets nye bygning skyde op et par meter fra vores kommende hus. Vi glæder os! I 2024 samarbejdede vi med Det Jyske Kunstakademi om en række aktiviteter; en faglig og social bustur samt en række talks og foredrag med bl.a. Julie Stavad, Jesper Rasmussen og Rhea Dall.

Midtjysk Kulturakademi har udbudt et spændende kompetenceudviklingsforløb om missionsdrevne partnerskaber, som Pam og Kirstine har deltaget i i 2024. Det gør os skarpere på de missionsdrevne partnerskaber, som vi ønsker at styrke og etablere i forbindelse med vores flytning, og på hvordan vi laver en strategi for alle de gode samarbejder, vi ønsker skal kunne udfolde sig i og omkring huset på Sydhavnen.

Som en del af vores arbejde i Sydhavnens kunstudvalg har vi været med til at vælge kunstnerne Marianne Jørgensen, Mads Borre og Mikkel Carl, der skal skabe tre nye, stedsspecifikke værker til vores kommende bydel på Sydhavnen – I kan godt glæde jer! Værkerne bliver efter planen færdig i slutningen af 2025.

Netværk

Hvert år siden 2018 har en række aarhusianske kulturinstitutioner uddelt kunstprisen Aarhus Art Prize, der hylder unge talenter med tilknytning til Aarhus. Talentprisen blev i 2024 delt mellem de to afgangselever fra Det Jyske Kunstakademi, Benjamin Asger Krog Møller og Naja Zethner, mens Soloprisen gik til Tora Schultz.
Mads Borre, soloprisvinder fra 2023, kunne i 2024 præsentere både en stor performance på ARoS samt to soloudstillinger i JP Aarhus samt Politikens Forhal i København og en talk på Kulturmødet Mors – som resultat af Aarhus Art Prize.
Til februar 2025 åbner Tora Schultz sin soloudstilling i Kunsthal Aarhus som resultat af soloprisen.

I sensommeren afholdt vi sammen med Huggeormen, BKF Midt, KUFA og Århus Kunstakademi en festlig og velbesøgt Picnic og sommerfest med over 100 deltagere. Monolitterne ved Anna Kirstine Lykkeberg, Cecilie Julie Holst Christensen og Sigurd Meng Witt skabte en skøn performance til aftenen.

Kulturmødet på Mors handlede for os i år om kunstnerliv og forældreskab, og vi inviterede Asker Bryld Staunæs og Matilde Mørk til at lave en session om kunst og forældreskab. Et nyt kunstnerkollektiv bestående af familien; Asker Bryld Staunæs, Matilde Mørk og deres to børn Bobby Fox Bryld og Sal Bryld Staunæs blev indstiftet under en intim session på Kulturmødet.

Vi er stadig strategisk samarbejdspartner på Maltfabrikkens residency-program Malt AIR, hvilket betyder at vi får muligheden for at introducere deres internationale kunstnere-i-residence for kunstmiljøerne i Aarhus. Vores gode samarbejde har betydet, at Maltfabrikken har headhuntet Pamela fra AaBKC til at være deres projektleder for Malt AIR. Pam arbejder stadig deltid hos AaBKC ved siden af. Vi samarbejde også med Maltfabrikken om et symposium omkring effekterne af residencyprogrammer i foråret 2024.

Viborg Kunsthal har ligesom Maltfabrikken et residencyprogram; Riddergade AIR, hvor vi dels bidrager til udvælgelsen af de internationale kunstnere til programmet og også assisterer ved at skabe forbindelser til kunstnere i Midtjylland.

2024 har også budt på et nyt internationalt samarbejdsprojekt; Soft City. Projektet forbinder kunstnere i Aarhus og Gdańsk omkring byudvikling i de to byers industrihavne. Projektet startede med et symposium i sensommeren hos Udstillingsstedet Spanien19C, som en del af Aarhus Festuge. I oktober besøgte vi sammen med nogle af de andre partnere fra Aarhus; Spanien 19C, Foreningen Sydhavn og Sigrids Stue, Gdansk i Polen. Soft City ledes af den polske kurator Agnieszka Wołodźko.

Som afslutning på vores arbejde med netværk for billedkunstnere i Midtjylland, fik vi produceret en kort video, der fortæller om vores ’mesterlæreforløb’. Kunstner Elle-Mie Ejdrup Hansen og Alex Mørch fortalte om deres forløb omkring kunst i storskala. Videoen giver indblik i, hvilket potentiale der er i kunstnerisk kollegaskab og sparring på tværs af generationer. Se videoen her: Vi udvikler billedkunstmiljøet i Aarhus på tværs af generationer | Aarhus Billedkunstcenter

Leder af billedkunstcentret, Kirstine, sidder i bestyrelsen for Kultursamvirket i Aarhus, Art Hack partnerskabet og atelierfællesskabet Corporum – alle vigtige foraer hvor udviklingen af det billedkunstneriske felt er i højsædet – også i et tværfagligt felt.

Kompetenceudvikling og rådgivning

I oktober afholdt vi en netværksdag for nyuddannede billedkunstnere, sammen med Billedkunstnernes Forbund, Statens Værksteder for Kunst og Art Hub Copenhagen. Vi mødtes i København til en hel dag med faglige oplæg, præsentationer, dialogbaseret workshop, rundvisning og uformelle møder imellem dimittender og oplægsholdere. Omkring 30 nyuddanede kunstnere deltog.

Vi har i 2024 afholdt 58 sparrings og rådgivningsmøder og fungeret som kunstfaglig rådgiver og sparringspartner for bl.a. Syddjurs Kommune, Teknik og Miljø Aarhus Kommune, Dokk1, Greenpeace, Aalborg Kommune og Statens Kunstfond.

Vi har afviklet 10 netværksarrangementer med sammenlagt omkring 350 deltagere, ofte i samarbejde med partnere.

Bestyrelse

Vi bød 1. maj 2024 velkommen til tre nye medlemmer i vores bestyrelse: Jette Gejl, Mariane Lyngsø og Pia Møller Light. Bestyrelsen har konstitueret sig på ny og ser nu således ud:
Forperson: Jette Gejl. Billedkunstner. Næstforperson: Frida Marie D. Wamsler (udpeget af elevstanden på Det Jyske Kunstakademi) Studerende på Det Jyske Kunstakademi. Medlemmer: Lotte Philipsen (udpeget af CAVI, AU) Lektor på Kunsthistorie og leder af Centre for Aesthetics of AI Images, Felis Dos (Udpeget af UKK) Billedkunstner, Pia Møller Light (Udpeget af Prokk) Billedkunstner, Mariane Lyngsø (Udpeget af BKF) Billedkunstner.