Gå til hovedindhold

Fernisering på udstillingen RITE RITE i Mellemrummet

Skrevet 27. mar 2020

Mellemrummet præsenterer
Rite Rite - En mytisk rejse af Marianne Tønnesen

NB: Udstillingen er lukket grundet coronakrisen

I udstillingen Rite Rite - En mytisk rejse af Marianne Tønnesen, tages beskueren med igennem ur-landskaber, hvor arketypiske mennesker og dyr fortæller om de myter og ritualer som denne verden har på sin dagsordnen.

Igennem skulptur og maleri kredser jeg omkring symbolske elementer fra livs-og dødsprocesser, med periodiske gentagelser af faser med vækst, forfald, død og genopstandelse. Men også hvor hver enkelt fase i sig selv, igen og igen, kan underinddeles i de samme faser.
I skabelsesprocessen forholder jeg mig altså både intuitivt og konkret til værket. Ofte starter min proces som et ritual, med afsæt i et nutidigt følelsesliv, hvorefter jeg udtrykker og viderebearbejder de opståede manifestationer i et arketypisk sprog. På den måde forbinder og undersøger jeg forholdet imellem nutid og fortid. 

Rite Rite - En mytisk rejse tager således afsæt i overgangsriten og verdens kald på forandring. I ritens treleddede struktur, er prøvelsen en vigtig del af processen, der kalder på at man må gøre sig klar, gøre sig stærk til at stå i det kaos enhver forandring har iboende. Dette skildres for eksempel i værket Diosa de Maya, hvor en gudinde påberåber de højere kræfter om hjælp og opmærksomhed, til med sin kvindelige energi at drage omsorg og nænsomhed til verden.

I sin parksis har Tønnesen altid været optaget af de oprindelige folk verden over, og deres måde at leve i tæt forbundethed med naturen på. Det værende fra den præ-colombianske verden, hvor Tønnesen igennem flere rejser i Mexico har samlet meget inspiration, eller fra det kultur- og natur interesserede familiehjem, hvor farens historier om sine barndomsår på et udsted for forskere i Grønland, tidligt skabte grobund for en stærk forbundethed til
naturen og det essentielle i livet.

Mellemrummet , Godsbanen, Aarhus
Indgang 3F fra Skovgaardsgade 3
Fernisering fredag 6 marts kl. 16-18
Udstillingsperiode: 06.03 - 31.03.2020
Åbningstider: Man-fredag kl. 08-16. Weekend efter aftale.
www.mariannetoennesen.dk
kontakt: art@mariannetoennesen.dk

Fernisering på udstillingen RITE RITE i Mellemrummet